Jdi na obsah Jdi na menu
 


2014

Příspěvky

Srdov a Oblík (28.4.2014, České středohoří)

12. 12. 2014

Třetí den v Českém středohoří a návštěva dvou sousedních kopců. Srdova, na jehož svazích a pod ním roste celá řada ikonka.jpgvzácných rostlinných druhů a Oblíku, který je výraznou místní dominantou a který byl vyhlášen přírodní rezervací, také z důvodu výskytu vzácných druhů rostlin či bezobratlých živočichů. Oba kopce jsou také místy dalekého výhledu, bohužel v dnešním mlhavém počasí jsem si výhledů moc neužil. Návštěvu dalších kopců znemožnila bouřka a déšť, trvající až do večera.

 
Celý příspěvek | Rubrika: 2014 | Komentářů: 1

bývalé Stodůlky - Březník - bývalý Frauenthal (6.7.2014, Šumava)

8. 12. 2014

Návrat po deseti letech do míst, kde stávala zaniklá obec Stodůlky na úbočí mohutné hory Křemelné nad stejnojmennou ikonka.jpgřekou. Otevírají se odsud nádherné výhledy na mnoho šumavských kopců. Cesta pokračovala přes horu Březník s vrcholovou Vintířovou skálou a posledním cílem bylo opět údolí Křemelné v místě bývalé osady Frauenthal, kde řeka nádherně meandruje.

 
Celý příspěvek | Rubrika: 2014 | Komentářů: 0

Holý vrch a Košťálov (26.4.2014, České středohoří)

28. 11. 2014

První den pobytu v Českém středohoří a první seznámení s místními kopci. Jako první jsem vystoupal na Holý vrch u ikonka.jpgSutomi, kde jsem zavzpomínal na svůj pobyt ve středohoří v roce 2007 a poté jsem se již vydal na Košťálov, jednu z dominant tohoto sopečného pohoří, kde stojí zřícenina stejnojmenného hradu a kopec je významnou přírodní památkou s množstvím chráněných rostlin. Taktéž je Košťálov rájem motýlů, hlavně otakárků.

 
Celý příspěvek | Rubrika: 2014 | Komentářů: 2

Bořeň a Zlatník (1.5.2014, České středohoří)

20. 11. 2014

Výšlap na Bořeň, určitě jeden z nejkrásnějších kopců Českého středohoří s téměř kolmými skalními stěnami, nádherným ikonka.jpgkruhovým výhledem a chráněnými druhy rostlin, jako je například glaciální relikt hvězdnice alpská, a výstup na Zlatník, kopec méně navštěvovaný a zarůstající křovím, který je nicméně stejně jako Bořeň významnou krajinnou dominantou s pěkným výhledem. A smolné zakončení nejdříve krásného, poté bouřivého dne.

 
Celý příspěvek | Rubrika: 2014 | Komentářů: 2

Lovoš, Milešovka a Radobýl (30.4.2014, České středohoří)

7. 11. 2014

Zdolání tří dominant Českého středohoří - nejvyšší hory pohoří a největrnější hory v Česku Milešovky, na které se nachází ikonka.jpgznámá meteorologická observatoř a rozhledna, Lovoše, na jehož vrcholu se nachází turistická chata a z jehož vyhlídkové plošiny je krásný výhled na Lovosice a Radobýlu - stepního kopce s velkým vrcholovým křížem a bývalým kamenolomem.

 
Celý příspěvek | Rubrika: 2014 | Komentářů: 1

Ovčí vrch, Krasíkov a Vlčí hora (17.4.2014, Tepelská vrchovina)

26. 10. 2014

Výlet na dvě stolové hory - Ovčí vrch, na kterém se nachází vyhlídkový altán a rotunda s ikonka.jpgpamátníkem, a Krasíkov, kde stojí kostel sv. Máří Magdalény a hlavně zřícenina hradu Krasíkov (Švamberk). Poté výlet pokračoval na zříceninu hradu Volfštejn a na Vlčí horu, nejvyšší vrchol Plaské pahorkatiny, odkud jsou fantastické výhledy. Navíc se jedná o významnou mineralogickou lokalitu s výskytem augitu a amfibolu.

 
Celý příspěvek | Rubrika: 2014 | Komentářů: 0

Přes Pancířský hřbet (Pancíř, Můstek, Prenet) (7.6.2014, Šumava)

14. 10. 2014

Přechod Pancířského hřbetu přes čtyři tisícimetrové vrcholy Šumavy - Pancíř, Habr, Můstek a ikonka.jpgPrenet. Na Pancíři se nachází známá chata s rozhlednou, na Můstku stávala do roku 1995 rozhledna také, nyní jsou zde i díky orkánu Kyrill místa, která poskytují taktéž krásné výhledy a v sedle mezi Prenetem a Malým Prenetem je taktéž známá chata a kaple sv. Kunhuty. Výlet za krásného a horkého počasí.

 
Celý příspěvek | Rubrika: 2014 | Komentářů: 0

Ze zaniklé vsi Pleš na Reichenstein, Ebene a Velký Zvon (3.7.2014, Český les)

5. 9. 2014

Výlet v Českém lese, který začal v místě zaniklé vsi Pleš, která je největší zaniklou obcí na ikonka.jpgDomažlicku. Dále jsem navštívil zříceninu hradu Reichenstein a rozhlednu Böhmerwaldturm na kopci Weingartenfels (Ebene), obojí již za hranicí s Německem. Přes další zaniklou ves Václav jsem se vydal na Velký Zvon s bohužel nepřístupnou vojenskou věží a pak již zpět na Pleš.

 
Celý příspěvek | Rubrika: 2014 | Komentářů: 1

Na Čerchov z Pece (20.4.2014, Český les)

26. 8. 2014

Po roce jsme se vydali opět na Čerchov, tentokrát Pecáckou cestou z vesničky Pec pod ikonka.jpgČerchovem. Konečně se na mě usmálo štěstí a rozhledna na vrcholu byla otevřena, takže jsem si dosyta užil parádních výhledů, i přes ne právě výbornou viditelnost. Zpátky jsme putovali Hánovo cestou přes hřeben v NPR Čerchovské hvozdy až k České studánce a odtud zpět do Pece.

 
Celý příspěvek | Rubrika: 2014 | Komentářů: 0

Od řeky Vydry přes Huťskou horu a Zhůří na Sokol (22.6.2014, Šumava)

22. 8. 2014

Nádherný výlet do oblasti Šumavských plání, který začal u řeky Vydry, pokračoval od místní ikonka.jpgTurnerovy chaty do míst bývalé osady Zhůří a na Huťskou horu s vyhlídkou, a odtud do Horské Kvildy, kde jsem udělal ještě odbočku na Sokol, zdejší dominantní kopec. Poté jsem se vydal okolo Hamerského potoka zpět, až k jeho soutoku s Vydrou.

 
Celý příspěvek | Rubrika: 2014 | Komentářů: 2