Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lindbergschachten, Grosser a Kleiner Hahnenbogen, Kiesruck (11.6.2017, Šumava)

Krásného slunečného červnového dne jsem se vydal prozkoumat opět další část Šumavy. Tentokrát její německou část. Auto jsem nechal ve vesnici Buchenau, kam se dostanete přes hraniční přechod Železná Ruda / Byerisch Eisenstein, kdy za vesnici Ludwigsthal odbočíte doleva a přes Lindbergmühle a Spiegelhütte se dostanete právě do Buchenau. 

dsc_1009.jpg

cesta na Lindbergschachten

dsc_1011.jpg

cesta na Lindbergschachten

p1620839.jpg

kakost červenohnědý

V obci se nachází parkoviště, od kterého hned vycházejí turistické stezky. Na okraji parkoviště u potoka Pommerbach kvete kakost červenohnědý (Geranium phaeum). U parkoviště je také informační tabule s celkovou sítí turistických cest v okolí, včetně toho, jakými symboly jsou značené. Já se vydávám po značce devětsilu (německy Pestwurz) do kopce po lesní cestě, která mě cca po 3,5 kilometru přivádí na Lindbergschachten.  

dsc_1026.jpg

Lindbergschachten

dsc_0006.jpg

Lindbergschachten

dsc_0014.jpg

výhled na Roklany z Lindbergschachten

Lindbergschachten je jednou z historických pastvin pro mladý skot. Nachází se v nadmořské výšce 1150 - 1250 m n. m. a její rozhloha je přibližně 9,1 ha. Na pastvinu přicházím v její spodní části a postupně ji procházím po cestě svahem až k jejímu hornímu okraji. Je z ní pěkný výhled na Velký a Malý Roklan a na jejím okraji se nachází chata Diensthütte Lindbergschachten

p1620856.jpg

Diensthütte Lindbergschachten

dsc_0049.jpg

Diensthütte Lindbergschachten

p1620863.jpg

Lindbergschachten

Nad pastvinou jdu ještě chvíli do kopce, až se dostanu na hřeben, jehož nejvyšším místem je Poledník (1315 m n. m.) na území ČR a který pokračuje i zde na německé straně hranice. Mám v plánu prozkoumat zdejší dva ploché (na mapách bezejmenné vrcholy), které taktéž přesahují nadmořskou výšku třináct set metrů - konkrétně 1304 a 1303 m n. m.

dsc_0055.jpg

na hřebenu

dsc_0056.jpg

výhled na Roklany, Blatný vrch, Špičník, Luzný, Velká Mokrůvka, Malá Mokrůvka

Tento hřeben je v současné době odlesněný a mezi suchými pahýly smrků zde roste v podstatě jen tráva, která ukrývá další popadané kmeny. Zpočátku se držím cesty, kterou ale brzo ztrácím. Podle mapy by se na těchto plochých vrcholech měly nacházet dvě menší slatě, ale jejich hledání vzdávám, nechce se mi přelézat padlé kmeny, které v trávě často nejsou ani vidět. Co je odtud ale pěkně vidět je věž na Poledníku a na druhé straně je krásný výhled na Velký a Malý Roklan, Blatný vrch, Luzný a Velkou a Malou Mokrůvku.

dsc_0076.jpg

pohled k Poledníku

dsc_0095.jpg

výhled ke Kiesrucku

Vracím se tedy zpět do míst, odkud jsem na hřeben vylezl, a pokusím se najít skalku nazvanou stejně jako zdejší výběžek hřebenu - Grosser Hahnenbogen (1257 m n. m.). K té nevede značená cesta, v podstatě jen takový náznak pěšiny. Poté, co projdu zde zatím ještě živými vzrostlými smrky, skalka se objevuje přímo přede mnou. Bez GPS by ale bylo hledání poněkud složitější. 

dsc_0102.jpg

Grosser Hahnenbogen

dsc_0108.jpg

kříž na skalce Grosser Hahnenbogen

dsc_0122.jpg

Grosser Hahnenbogen

Na skalce se nachází dřevěný kříž, bohužel výhledy z ní jsou kvůli vzrostlým stromům minimální. Ze skalky se vracím zpět na cestu a začínám sestupovat do sedla s Kleiner Hahnenbogen. Z cesty se otevírají pěkné výhledy na Kiesruck, Debrník, Ždánidla či Schachtenhaus.

dsc_0125.jpg

výhled z Grosser Hahnenbogen

dsc_0130.jpg

v popředí Kleiner Hahnenbogen a Kiesruck

dsc_0133.jpg

výhled na (vlevo) Debrník a (vpravo) Ždánidla

Na vrchol Kleiner Hahnenbogen (1232 m n. m.), který už se dá považovat na rozdíl od Grosser Hahnenbogen za hlavní vrchol jako takový, žádná cesta nevede, v sedle tudíž opouštím moji dosavadní cestu a trávou (neboť i tento vrchol je odlesněn) stoupám do mírného kopce. 

dsc_0155.jpg

Kleiner Hahnenbogen

dsc_0161.jpg

pohled z Kleiner Hahnenbogen ke Kiesrucku

dsc_0171.jpg

vrchol Kleiner Hahnenbogen

Na odlesněném vrcholu je malá skalka s pěkným kruhovým výhledem: Debrník, Ždánidla, Skalka, Poledník, Velký a Malý Roklan atd. I když zdálky se zdá, že tento vrchol v podstatě splývá v jeden se sousedním Kiesruckem, z vrcholové skalky vidím, že budu muset zase o hodně metrů dolů a poté výškové metry opět nabírat.

dsc_0182.jpg

výhled z Kleiner Hahnenbogen na Skalku a Poledník

dsc_0166.jpg

výhled z Kleiner Hahnenbogen na Velký a Malý Roklan

dsc_0153.jpg

Kleiner Hahnenbogen

dsc_0183.jpg

Kleiner Hahnenbogen

Hlavně první metry výstupu na Kiesruck, který je dnes mým hlavním cílem jsou hodně strmé. Pěšina se ztrácí v trávě, slunce pálí, takže při výstupu se dost zapotím. 

dsc_0188.jpg

výhled ze svahu Kiesrucku na Kleiner (v popředí) a Grosser Hahnenbogen

dsc_0195.jpg

výhled na Kleiner a Grosser Hahnenbogen a Roklany

Kiesruck (1265 m n. m.) je dnes také z velké části odlesněn. Na vrcholu se nachází výrazná skála, na kterou se dá poměrně pohodlně vylézt, na pěšinku vedoucí na vrchol skály se vchází kamennou bránou

dsc_0259.jpg

vrcholová skála na Kiesrucku

dsc_0257.jpg

skalní brána na Kiesrucku

dsc_0211.jpg

Kiesruck

V nejvyšším bodě je skála opatřena pěkným a netradičním kovovým křížem se skleněným vnitřkem. Na tuto horu nevedou žádné turistické značky, tudíž není moc navštěvovaná, přesto zde zastihnu dvojici německých turistů.

dsc_0210.jpg

vrcholová skála na Kiesrucku

dsc_0231.jpg

vrcholový kříž na Kiesrucku

dsc_0236.jpg

vrcholový kříž na Kiesrucku

Vrcholová skála opět poskytuje nádherné výhledy, např. na sousední horu Scheuereckberg s pastvinou Jährlingschachten, Poledník, Velký a Malý Roklan, Blatný vrch, Špičník, Luzný, Velkou a Malou Mokrůvku,  Velký Javor, Velký Falkenstein, Debrník či Ždánidla. 

dsc_0203.jpg

uprostřed Scheuereckberg s pastvinou Jährlingschachten

dsc_0209.jpg

výhled z Kiesrucku na Roklany, Blatný vrch, Špičník, Luzný a Mokrůvky

dsc_0245.jpg

výhled z Kiesrucku na (vlevo) Grosser Falkenstein, v popředí Scheuereckberg a za ním Debrník

dsc_0243.jpg

skalka Fahnenriegel na svahu Kiesrucku

Po příjemné chvilce strávené na vrcholové skalce začínám sestupovat západním svahem, kde už místy rostou mladé smrčky. Na tomto svahu se nachází ještě jedna zajímavá skalka nazvaná Fahnenriegel (1199 m n. m.). I na této skalce se nachází malý kovový kříž

dsc_0262.jpg

vrcholová skála na Kiesrucku

dsc_0278.jpg

pohled k vrcholu Kiesrucku ze skály Fahnenriegel

dsc_0274.jpg

kříž na skále Fahnenriegel

Zajímavostí je, že zde někdo hned vedle kříže zasadil sukulenty, nejspíše nějaké netřesky, kterým se zde evidentně daří. Dívám se ze skály zpět k vrcholu Kiesrucku a vychutnávám si sluneční paprsky. 

dsc_0289.jpg

skála Fahnenriegel

dsc_0275.jpg

výhled na Roklany ze skály Fahnenriegel

dsc_0294.jpg

skála Fahnenriegel

Za skalkou sejdu ještě pár výškových metrů, až se napojím na cestu. Po té se dávám doleva a postupně mě dovede na další cestu značenou zeleným trojúhelníkem. I tu ovšem brzy opouštím a pěšinou lesem se napojuji na další značenou cestu, po které za neustálého klesání dojdu zpět k autu do Buchenau. Celkem jsem dnes ušel 16,22 km.

p1620844.jpg

pryskyřník platanolistý na Lindbergschachten

p1620848.jpg

sedmikvítek evropský na Lindbergschachten

Na cestě autem zpět do ČR se ještě rozhodnu, že se zastavím na známé kosatcové louce na bývalé Skelné mezi Novou Hůrkou a Hartmanicemi, kde každoročně tuto dobu rozkvétá velké množství kosatců sibiřských (Iris sibirica). 

dsc_0302.jpg

kosatce sibiřské na Skelné

dsc_0313.jpg

kosatce sibiřské na Skelné

dsc_0320.jpg

a.jpg

16,22 km

FOTOGALERIE

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář