Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hamerský potok, Výhledy, Jelení kaliště, Popelný potok, Vydra (24.6.2017, Šumava)

Teplé a slunečné počasí letošního června pokračovalo i v jeho posledním týdnu. Jako dnešní výlet jsem tedy zvolil trasu, která povede z velké části kolem vody, kde se může člověk v tomto parném počasí osvěžit. 

dsc_0814.jpg

Hamerský potok

dsc_0816.jpg

Hamerský potok

Parkuji na parkovišti Antýgl a moje kroky vedou k Hamerskému potoku, který se zde vlévá do Vydry. Proti jeho proudu, po modré turistické značce nyní budu pokračovat až na Horskou Kvildu.

dsc_0809.jpg

Hamerský potok

z5.jpg

okáč ječmínkový

Tok Hamerského potoka při modré turistické značce byl v době, kdy jsem jezdil na Šumavu s rodiči, ukryt v lese, nyní, hlavně díky kůrovcové kalamitě a následnému odlesnění hlavně jižního svahu za potokem se místa kolem potoka prosvětlila. Na druhou stranu má to i své výhody, neboť zde člověk narazí na živočichy a rostliny, které by v hustém smrkovém lese hledal marně. 

dsc_0825.jpg

mléčivec alpský

dsc_0861.jpg

Hamerský potok

p1630220.jpg

zvonečník klasnatý - klasická forma

A co zajímavého zde na březích potoka, či u cesty roste? Určitě musím zmínit zvonečník černý (Phyteuma nigrum), zvonečník klasnatý (Phyteuma spicatum), který zde kromě klasické formy s bílými, nazelenalými květy vytváří i formu s květy bleděmodrými. Dále zde potkáme i mléčivec alpský (Cicerbita alpina) či oměj šalamounek (Aconitum plicatum), nejjedovatější rostlinu Šumavy, která mě takto poměrně brzy v červnu potěší nejvíce. 

p1630295.jpg

zvonečník klasnatý - forma s bledě modrými květy

p1630328.jpg

zvonečník černý

p1630239.jpg

oměj šalamounek

A tam, kde jsou rozkvetlé rostliny, je zákonitě i hmyz. Největší radost mám z brouka tesaříka zelenavého (Lepturobosca virens), o jehož výskytu na Šumavě jsem zatím slyšel jen z Březníku, z motýlů zde identifikuji okáče ječmínkového (Lasiommata maera), přástevníka jitrocelového (Parasemia plantaginis) a hlavně krásného běláska ovocného (Aporia crataegi), kterých zde poletuje hned několik.

p1630259.jpg

tesařík zelenavý

z1.jpg

bělásek ovocný

Hamerský potok vzniká v Mezilesní slati. Jeho délka je 9,1 km. Okolo potoka u Horské Kvildy se dochovaly sejpy po rýžování zlata ve třináctém a čtrnáctém století. Zde u potoka jsem svědkem, jak dokáže být příroda krutá. Pozoruji zde totiž včelu, která přiletěla na květ mléčivce alpského, kde ale již číhá pavouk běžník kopretinový (Misumena vatia). Během mžiku už má včelu v zajetí a je tak jistý její konec.

p1630273.jpg

běžník kopretinový a včela 

p1630274.jpg

včela již v sevření běžníka kopretinového

dsc_0843.jpg

Hamerský potok

Hned jak vyjdu ven z lesa, upoutá mě v nivě potoka krásný trs kosatce sibiřského (Iris sibirica). Kromě něj je zde množství květů rdesna hadího kořene (Bistorta major), hojně navštěvovaných motýly, například ohniváčkem modrolemým (Lycaena hippothoe), babočkou kopřivovou (Aglais urticae), ale hlavně perleťovcem mokřadním (Proclossiana eunomia).  

dsc_0874.jpg

kosatec sibiřský

z4.jpg

ohniváček modrolemý

z3.jpg

perleťovec mokřadní

Cesta zde vede nad potokem a přede mnou se objevují rozlehlé louky a pastviny u Horské Kvildy, využívané hlavně pro pastvu zdejšího skotského náhorního skotu. Typickým obrázkem zdejší krajiny je hora Sokol, tyčící se za těmito pastvinami. 

dsc_0878.jpg

Sokol (Antýgl) od Hamerského potoka u Horské Kvildy

dsc_0884.jpg

Sokol (Antýgl) od Hamerského potoka

dsc_0882.jpg

pastviny u Horské Kvildy

Vyjdu na hlavní silnici procházející vsí Horská Kvilda a chvíli po ní pokračuji ve směru na Zhůří, ale brzy ji opouštím a odbočuji doleva, směrem na Výhledy. Cesta vede téměř po rovině hlavně lesem, na jednom ze světlejších míst u cesty zastihnu žluťáska borůvkového (Colias palaeno). 

z2.jpg

žluťásek borůvkový

dsc_0944.jpg

Sokol (Antýgl) z Výhledů

Pohybuji se po svazích nevýrazné šumavské tisícovky Jelení kaliště (1126 m n. m.) a zde, nedaleko Horské Kvildy se rozkládají louky zvané Výhledy. Dříve se zde rozkládala samota Schrollenhaid. 

p1630340.jpg

Sokol (Antýgl) z Výhledů

dsc_0931.jpg

bývalá městská lesovna na Výhledech

Ze zdejších luk na svahu se otevírá krásný výhled na Sokol a také na Velký a Malý Roklan. Cesta prochází kolem rekreační chaty, dříve sloužící jako městská lesovna. Na svahu níže potom stojí ještě dva další objekty. Na okraji zdejších luk roste známá šumavská rostlina prha arnika (Arnica montana).

dsc_0959.jpg

Sokol (Antýgl) a jeden z objektů na Výhledech

dsc_0941.jpg

Výhledy

p1630347.jpg

prha arnika na Výhledech

Pokračuji dál po cestě, která mě dovede až na vrchol Lišáku, což je tzv. spočinek hory Jelení kaliště. Zde u tzv. bodu záchrany č. A 60 se nachází i turistické odpočívadlo, což je divné, protože turistická trasa sem nevede. 

dsc_0965.jpg

odpočívadlo na Lišáku

dsc_0969.jpg

cesta po úbočí Jeleního kaliště

Vede sem široká štěrková cesta, po které se vydávám doprava. Cesta vede těsně pod vrcholem Jeleního kaliště (1126 m n. m.). což je plochý hřbet ležící nad údolím Vydry mezi Popelným a Hamerským potokem. Vlastní vrchol není v mapách pojmenován a nakonec se jej v lese ani nevydávám hledat. 

dsc_0971.jpg

Sokol z Jeleního kaliště

dsc_0972.jpg

cesta po úbočí Jeleního kaliště

z6.jpg

hnědásek jitrocelový

Na křižovatce cest (kde se mé boty nasáklé potem zalíbí dvojici hnědásků jitrocelových (Melitaea athalia)) se dávám doleva na cestu, která mě později dovede podél Popelného potoka až k říčce Vydře. Zajímavostí zde je určitě malá nádržka na Popelném potoce. Nikde se mi bohužel nepovedlo dohledat, k jakému účelu zde byla vybudována, nicméně se mi moc líbí. 

dsc_0980.jpg

nádržka na Popelném potoce

dsc_0991.jpg

nádržka na Popelném potoce

dsc_1004.jpg

nádržka na Popelném potoce

Popelný potok patří k menším šumavským potokům a je pravostranným přítokem Vydry, do které se vlévá jen malý kousek od Turnerovy chaty. Pramení na svazích tisícovky Břemeno (1156 m n. m.)

dsc_1024.jpg

Popelný potok

dsc_1025.jpg

Popelný potok

Čím více se blížím k Vydře, tím je sklon svahu prudší a i potok nabírá na síle. V nejprudších místech vytváří menší peřeje.

dsc_1028.jpg

cesta podél Popelného potoka

dsc_1027.jpg

Popelný potok

dsc_1030.jpg

Popelný potok

Napojím se na stezku, která vede podél Vydry a která určitě patří k nejnavštěvovanějším turistickým stezkám na celé Šumavě. Nejprve zamířím k Turnerově chatě na něco k jídlu, dokonce je zde si i kam si sednout, což vždycky nebývá, právě pro vysokou návštěvnost. 

dsc_1032.jpg

Vydra

dsc_1034.jpg

Vydra

dsc_1035.jpg

Turnerova chata u Vydry

Po občerstvení zamířím podél Vydry zpět k parkovišti na Antýglu. Nějak podrobněji popisovat Vydru je myslím zbytečné, neboť je to určitě nejznámější říčka Šumavy, hlavně díky svému unikátnímu balvanitému korytu.

dsc_1036.jpg

Vydra

dsc_1037.jpg

Vydra

dsc_1039.jpg

Vydra

Název Vydra nese řeka od soutoku Modravského a Roklanského potoka u Modravy. Za hlavní zdrojnici Vydry je považován Modravský potok a dále potok Luzenský. Jak jsem již psal, koryto je zaneseno žulovými balvany, U Čeňkovy Pily se stéká Vydra s řekou Křemelnou a dává tak vznik řece Otavě.

dsc_1040.jpg

Vydra

dsc_1041.jpg

Vydra

dsc_1043.jpg

Klostermannův most přes Vydru

Pohodovou cestou do velmi mírného kopce proti proudu řeky, jejíž blízkost trochu zmírňuje dnešní velké horko, jdu zpět k autu. U cesty zde kvete zajímavá rostlinka udatna lesní (Aruncus vulgaris). Dnešní výlet podél tří vodních toků - Hamerského potoka, Popelného potoka a Vydry se vyvedl na jedničku, celkem jsem ušel 17,41 km.

dsc_1042.jpg

Vydra

p1630357.jpg

udatna lesní

a.jpg

17,41 km

FOTOGALERIE

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář