Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svaroh, Velký Kokrháč, Ostrý (30.12.2016, Šumava)

Na dnešní den bylo předpovídáno krásné slunečné počasí, a tak vyrážím na Šumavu. Níže položené oblasti jsou těsně před koncem roku naprosto bez sněhu a vůbec nemám představu, kolik sněhu může být ve vrcholových partiích Šumavy. 

dsc_0543.jpg

výhled z vyhlídky Hindenburgkanzel na hraniční hřeben

Když přijíždím na parkoviště Scheiben kousek za hranicemi, je podél cesty přibližně 20 cm sněhu. Teploměr ukazuje -8 °C, takže pořádná zima, nicméně by dnes ve vyšších polohách mělo být tepleji, ale je teprve 8:45, tak snad teplota vyleze trochu nahoru. 

dsc_0100.jpg

výstup na Svaroh

dsc_0104.jpg

Alpy (úplně vzadu na obzoru) ze Svarohu

A kam že mám dnes namířeno? Mým cílem bude nejprve vystoupat na Svaroh a pak hřebenovou trasou po hranici přes Velký Kokrháč dojít až na Ostrý, méně záživná pak bude cesta zpět k autu po německém úbočí hřebenu. Dobré znamení, že by se dnes počasí mohlo vydařit, je svítící slunce již od brzkého rána a já hned zpočátku zdolávám nejnáročnější kopec dnešního dne, a sice výstup od parkoviště na Svaroh. 

dsc_0107.jpg

cesta k vrcholu Svarohu

dsc_0114.jpg

cesta k vrcholu Svarohu

Nahoře mě čeká nádhera. Sněhu je zde méně než u parkoviště, takže se jde poměrně příjemně, hraniční chodník je dobře prošlápnutý. Navíc stromy vypadají jako v pohádce, stranu odvrácenou od slunce totiž pokrývá námraza, která však silou slunce začíná pomalu tát, a tak každou chvíli všude okolo mě odpadávají kusy námrazy na zem.

dsc_0129.jpg

námraza na Svarohu

dsc_0140.jpg

námraza na Svarohu

Kolem rozvalin Juránkovy chaty, pokrytých sněhem přicházím k vrcholové skalce Svarohu (1 333 m n. m.). Ten je tedy hraniční horou, oddělenou pouze mělkým sedlem od sousední a o deset metrů vyšší Jezerní hory. 

dsc_0143.jpg

kříž na české vrcholové skalce na Svarohu

dsc_0121.jpg

kříž na české vrcholové skalce na Svarohu

dsc_0145.jpg

pamětní deska Arnyho Juránka na skalce na Svarohu

Na vrcholové skalce se nachází kříž a také pamětní desky Arnyho Juránka, známého propagátora lyžování na Šumavě, po němž se jmenovala i již zmiňovaná chata. Z vrcholové skalky se otevírají krásné výhledy do Čech, hlavně na Pancířský hřbet s nejvyšší horou Můstek nebo na Nýrskou přehradu. Krásný je zde také pohled na Malý a Velký Ostrý, kde dnes hřebenovou túru zakončím. 

dsc_0150.jpg

vrcholová skalka na Svarohu

dsc_0117.jpg

Nýrská přehrada ze Svarohu

dsc_0119.jpg

Malý a Velký Ostrý ze Svarohu

Od české vrcholové skalky mířím ke skalce německé, ke které je potřeba odbočit malý kousek ze státní hranice. Stejně jako česká skalka i ta německá (která však není vrcholová) nabízí nádherné výhledy, ovšem na druhou stranu, do Německa. 

dsc_0193.jpg

cesta k německé skalce na Svarohu

dsc_0188.jpg

německá skalka s křížem na Svarohu

I tato skalka je opatřena křížem a poskytuje nádherný výhled především na Grosser Arber (nejvyšší horu Šumavy) a na celý pokračující hřeben s vrcholy Kleiner Arber, Enzian, Heugstatt či Schwarzeck. Je odtud možné zahlédnout i Grosser Rachel či Grosser Falkenstein, a při výborné viditelnosti, která dnes panuje, i Alpské vrcholky

dsc_0183.jpg

výhled z německé skalky na Svarohu na Grosser Arber

dsc_0162.jpg

Alpy ze Svarohu

dsc_0172.jpg

u německé skalky na Svarohu

Od skalky se vracím zpět na státní hranici, kterou nyní budu kopírovat až na do výstupu na vrchol Ostrého. A zatímco nyní jsem si krásné výhledy užíval pouze ze skalek, při sestupu ze Svarohu si je budu užívat skoro permanentně. 

dsc_0201.jpg

cesta na Svarohu po hranici

dsc_0206.jpg

cesta na Svarohu po hranici

dsc_0208.jpg

sestup ze Svarohu po hranici

Člověk má téměř neustále jako na dlani výhled na Malý a Velký Ostrý přímo před sebou, stejně tak jako hřeben Grosser Arberu po levé ruce a pod ním hluboké údolí Lamer Winkel. 

dsc_0209.jpg

výhled 

dsc_0213.jpg

cesta po hranici ze Svarohu

Tyto krásné výhledy jsou zde proto, neboť ani Svaroh s Jezerní horou nebyly ušetřené orkánem Kyrill a následnou kůrovcovou kalamitou, kvůli které odumřel zdejší vzrostlý les. V současné době je již dobře patrná obnova a velké množství mladých smrčků je každým rokem vyšší a vyšší. 

dsc_0247.jpg

hraniční kámen, uprostřed Velký Kokrháč, vzadu Malý a Velký Ostrý

dsc_0259.jpg

výhled do údolí Lamer Winkel

dsc_0264.jpg

Svaroh je rozlehlou horou a jeho svah ve směru hřebenu do sedla s Velkým Kokrháčem dlouho pozvolna klesá. Navíc přímo u hraničního chodníku se nachází postupně několik atraktivních skalek opatřených hraničními kameny, na které se prostě vyplatí vylézt, chvíli se zde posadit a vychutnávat si tu zdejší nádheru. 

dsc_0265.jpg

dsc_0275.jpg

výhled do údolí Lamer Winkel

dsc_0276.jpg

výhled na hřeben Grosser Arberu

Nemohl jsem si snad vybrat lepší den pro návštěvu těchto míst. Svlékám vrstvy oblečení, teplota už je určitě nad nulou a sluneční paprsky už mají sílu. Do této chvíle jsem nepotkal ani živáčka a tak mam dnes Šumavu zatím jen pro sebe. 

dsc_0285.jpg

vpravo skalka s hraničním kamenem 28/5 a vlevo vzadu Malý a Velký Ostrý

dsc_0294.jpg

skalka s hraničním kamenem 28/5

dsc_0300.jpg

námraza

Až po chvilce odpočinku u skalky s hraničním kamenem 28/5 jde kolem dvojice lidí. Od této skalky se již jen chvíli sestupuje (ale již lesem) do sedla s Velkým Kokrháčem, následně začínám výškové metry opět nabírat. Zastavuji u hraničního kamene číslo 27/10, kde byly na skalce nově natřeny do skály vytesané historické hraniční znaky. Málem jsem je však přehlédnul, neboť byly skoro celé pokryté sněhem.

dsc_0304.jpg

historické hraniční znaky na skalce u kamene 27/10

dsc_0305.jpg

historické hraniční znaky na skalce u hraničního kamene 27/10

Brzy, po nikterak náročném stoupání, již dosahuji vrcholu druhého dnešního kopce - Velkého Kokrháče (1229 m n. m.). I na jeho vrcholu je skalka poskytující výhledy, sice na stejné kopce a údolí jako v předchozí části cesty, přesto zase trochu jiné. Na skalce se nachází hraniční kámen číslo 27/4. 

dsc_0345.jpg

vrcholová skalka na Velkém Kokrháči

dsc_0334.jpg

vrcholová skalka na Velkém Kokrháči

Zde se opět setkávám s dvojící, která mě míjela při posezení na jedné z předchozích skalek. Na vrcholové skalce Velkého Kokrháče vybaluji svačinu a chvilku zde strávím opět výhledem do krajiny. 

dsc_0337.jpg

výhled z Velkého Kokrháče

dsc_0339.jpg

hraniční kámen 27/4 na skalce na Velkém Kokrháči

dsc_0318.jpg

výhled z Velkého Kokrháče

Na západním svahu Velkého Kokrháče se (stejně jako na svazích Jezerní hory či Svarohu) nachází kamenná moře. Pokračuji v cestě po hranici, velmi mírným svahem sestupuji a zastavuji u další skalky s nově natřenými historickými znaky (na skalce s hraničním kamenem číslo 27). 

dsc_0354.jpg

historické hraniční znaky na skalce u hraničního kamene č. 27

dsc_0361.jpg

historické hraniční znaky na skalce u hraničního kamene č. 27

dsc_0363.jpg

skalka s hraničním kamenem č. 27

Výhledy již zde nejsou takové jako při sestupu ze Svarohu, ale i tak je zde po hranici krásná trasa. Pěšinka prošlápnutá, do sněhu se na ní člověk neboří, zkrátka ideál. 

dsc_0368.jpg

cesta po hranici z Velkého Kokrháče

dsc_0373.jpg

námraza

dsc_0376.jpg

cesta po hranici z Velkého Kokrháče u hraničního kamene 26/7

Další zajímavostí na trase je kamenná mohyla (blízko hraničního kamene 24/4), poskládaná z plochých kamenů přímo na hranici. První záhadou pro mě zůstává, kde její autor vzal tolik placatých kamenů a jak je sem dopravil, druhou záhadou je potom to, jak je možné, že ji (v dnešní době) ještě nikdo nerozbořil - že by po hranici nechodili žádní vandalové? I to je možné. 

dsc_0378.jpg

cesta po hranici

dsc_0382.jpg

dsc_0392.jpg

kamenná mohyla u hraničního kamene 24/4

A to už jsem opět skoro v sedle mezi dvěma vrcholy, protože kousek za mohylou začíná již znovu stoupání, tentokráte již na samotný Ostrý, nejprve na jeho jihovýchodní výběžek. Před stoupáním si ještě udělám malou odbočku na louku na jižním svahu hřebenu pár metrů od hranice, která se nazývá Am Sesselplatz

dsc_0403.jpg

Am Sesselplatz

Pak už mě čeká dnešní asi druhý nejnáročnější výstup (po cestě od parkoviště na Svaroh) dnešního dne. Člověk se nejdříve musí dostat na zmiňovaný jihovýchodní výběžek. Již při výstupu na něj se docela zadýchá, pak mu profil trasy dovolí na chvíli vydechnout skoro po rovince, aby ho potom dorazil závěrečný (opravdu výživný) výstup na samotný vrchol Ostrého.

dsc_0410.jpg

skála na Ostrém

dsc_0413.jpg

cesta kolem skal na vrchol Ostrého

dsc_0427.jpg

cesta kolem skal na vrchol Ostrého

Naštěstí na tuto horu se prostě vyplatí vylézt. Pro mě osobně se jedná (společně s Luzným) o nejhezčí horu Šumavy. Německý název je Grosser Osser, což sice neznamená v překladu Ostrý, ale český název naprosto odpovídá charakteru vrcholu této hory. 

dsc_0458.jpg

výhled z Ostrého k Hoher Bogenu

dsc_0490.jpg

chata na Ostrém

Její vrchol tvoří "ostrý" hřbet ze svorových skal. Spolu s Malým Ostrým tvoří Ostrý (1293 m n. m.) výraznou krajinou dominantu a svým tvarem, zejména od východu, si vysloužily přezdívku "Prsa Matky boží"

dsc_0471.jpg

výhled z Ostrého na hřeben k Jezerní hoře a Svarohu

dsc_0501.jpg

výhled k Malému Ostrému

Z nejvyšší skály je neopakovatelný kruhový výhled, přehlédnout můžeme opět celý hřeben zpět ke Svarohu a Jezerní hoře, na opačnou stranu hřebenu s horami Hole a Helmwald, uvidíme sousední Malý Ostrý, Pancířský hřbet, hřeben Grosser Arberu a navazující hřeben Kaitersberg, dohlédneme až k Hoher Bogenu či Čerchovu. 

dsc_0460.jpg

vrcholový kříž na Ostrém

dsc_0473.jpg

nejvyšší bod Ostrého

dsc_0477.jpg

výhled z Ostrého na Pancířský hřbet s nejvyšším Můstkem

Pod vrcholovou skálou s křížem pak stojí chata Osserschutzhaus (nebo také Willmann Haus), kde je možno se občerstvit po náročné túře. Jejím majitelem je spolek Bavorského lesa. Jelikož je Ostrý velmi navštěvovanou horou, bývá hlavně v létě u chaty dost přelidněno.

dsc_0489.jpg

Malý Ostrý z Ostrého

dsc_0502.jpg

skály na Ostrém

dsc_0497.jpg

(zleva) Jezerní hora a Svaroh z Ostrého

Nejvyšší bod Ostrého na vrcholové skále se nachází již na německé straně, na české straně na hranici je nejvyšší nadmořskou výškou 1291 m. Z české strany vede na Ostrý modře značená turistická trasa z Hamrů, z Německa pak vede cest několik.

dsc_0506.jpg

skály na Ostrém

dsc_0418.jpg

výhled z Ostrého na hřeben Grosser Arberu

Z Ostrého pak sestupuji na německou stranu po trase Lo 1, až narazím na zpevněnou širokou cestu vedoucí téměř po vrstevnici, která mě dovede zpět k autu na parkovišti Scheiben. 

dsc_0511.jpg

Malý Ostrý

dsc_0520.jpg

cesta zpět k parkovišti po úbočí

I když jsou na cestě vyjeté koleje ve sněhu, daleko lépe se šlo po hřebenu. Navíc zjišťuji, že cesta nevede přímo po vrstevnici, ale pořád do mírného, ale táhlého kopce. Výhledů se zde člověk nedočká a cesta mi za chvíli přijde jako nekonečná. 

dsc_0528.jpg

Ostrý

dsc_0529.jpg

cesta zpět k parkovišti

I když jsem měl trochu strach abych se dostal k parkovišti před setměním, nakonec to stíhám ještě s velkou rezervou. Již je opět cítit přituhující mráz. Cestou zpět se ještě stavím u silnice a jdu se podívat na vyhlídku Hindenburgkanzel.

dsc_0533.jpg

vyhlídka Hindenburgkanzel

dsc_0564.jpg

vyhlídka Hindenburgkanzel

Jedná se o kamennou vyhlídku přímo nad silnicí, ze které krásně uvidíte celý hřeben, po kterém jsem dnes šel, od Svarohu až po Ostrý. Celkem jsem dnes ušel 16,90 km.

dsc_0550.jpg

Svaroh z vyhlídky Hindenburgkanzel

dsc_0553.jpg

Velký Kokrháč z vyhlídky Hindenburgkanzel

dsc_0551.jpg

(zleva) Malý a Velký Ostrý z vyhlídky Hindenburgkanzel

dsc_0545.jpg

výhled z vyhlídky Hindenburgkanzel

dsc_0531.jpg

parkoviště Scheiben

a.jpg

16,90 km

FOTOGALERIE

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

hřebenovka

(Karel Loffelmann, 25. 5. 2018 10:17)

Díky za bezvadný nápad na naší další tůru po Šumavě.Minimálně Svaroh a Velký Kokrháč musíme dát,oba Ostré máme již za sebou.Perfektní popis,taktéž i fotky,ještě jednou díky!!!

Re: hřebenovka

(Václav Hrdina, 20. 9. 2019 21:31)

jsem rád, že článek inspiroval :-)

krásné vrcholy

(Míra Pekař, 5. 8. 2019 23:12)


Na Svaroh chodíme již několik let a to vždy v září a je to nádhera.

Re: krásné vrcholy

(Václav Hrdina, 20. 9. 2019 21:29)

souhlas, byl jsem loni také v září

krásný námět na výlet

(Petr Vysušil, 28. 12. 2017 13:02)

Opravdu bezvadně propracovaný výlet s krásnými fotkami - silná motivace vyšlápnout si také.

Re: krásný námět na výlet

(Václav Hrdina, 28. 12. 2017 15:02)

Děkuji za pochvalu, Šumavu miluju, a i tímto způsobem si uchovávám vzpomínky na místa, která jsem navštívil. A jinak tuto hřebenovku určitě doporučuji ;-)