Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mittagsplatzl a Grosser Arber (23.10.2016, Šumava)

Rozhodneme se využít jeden z hezkých říjnových dnů opět k výletu na Šumavu. Když přijíždíme ke Grosser Arbersee (Velké javorské jezero), kde budeme parkovat, je krásně jasná obloha. A hezky by dnes mělo být celý den, tak uvidíme.

dsc_0713.jpg

Grosser Arbersee

Stromy u jezera zbarvil podzim do zářivě žluté barvy, což s modrou oblohou jen dokresluje zdejší příjemnou atmosféru. Jezero ovšem vzápětí opouštíme, neboť máme v plánu dostat se cestou, která vede strmou jezerní stěnou do sedla mezi hory Mittagsplatzl a Grosser Arber.

dsc_0722.jpg

umrlčí prkno na jezerní stěně

dsc_0726.jpg

cesta jezerní stěnou

Nejprve musíme vystoupat nějaké výškové metry, pak odbočujeme na zpevněnou cestu doprava, která však po chvíli končí a dále už vede jen vyšlapaná pěšina přes kořeny a kameny. Když míjíme památník ve formě umrlčího prkna, už se pomalu dostáváme do míst, kde je jezerní stěna nejstrmější.

dsc_0737.jpg

cesta jezerní stěnou

dsc_0748.jpg

cesta jezerní stěnou

Vybrali jsme si den, kdy je zde pěšina snad všude podmáčená, z okolních skal ztékají malé pramínky a všude kape voda, což dělá ze zdejších kamenů a kořenu celkem slušnou klouzačku. Proto je na místě velká opatrnost a každý krok raději několikrát promýšlíme.

dsc_0757.jpg

výhled z jezerní stěny na Grosser Arbersee

dsc_0763.jpg

cesta jezerní stěnou

Nicméně takhle na podzim je cesta tudy krásná, kolem nás jsou stromy zbarveny různými barvami a je to zde opravdu pravá divočina. Mezi stromy je sem tam možné spatřit část Velkého javorského jezera. Dříve tudy vedla (jak je stále na stromech patrné) turistická značka, dnes již cesta v turistické mapě vyznačena není.

dsc_0778.jpg

dsc_0782.jpg

v sedle mezi horami Mittagsplatzl a Grosser Arber

V horní části cesty, již téměř ve zmiňovaném sedle se začíná nesměle objevovat sníh. Když ze sedla míříme na Mittagsplatzl po kamenech do kopce, je cesta hodně zledovatělá, a musíme si dávat ještě větší pozor, než dosud na cestě jezerní stěnou.

dsc_0785.jpg

výstup na Mittagsplatzl

dsc_0791.jpg

výstup na Mittagsplatzl

dsc_0813.jpg

pastvina na Mittagsplatzlu

Za chvíli již jdeme po pěšině vedoucí při okraji pastviny nazývané Gschwendet, která se nachází severozápadně od vrcholu Mittagsplatzlu a patří ke skupine tzv. Schachten, což jsou historické pastviny, na kterých se kdysi pásl mladý dobytek. A možná, že se zde pásl i letos, protože okraj cesty lemují tyče, které asi sloužily jako ohradník.

dsc_0817.jpg

pastvina na Mittagplatzlu

dsc_0823.jpg

pastvina na Mittagsplatzlu

dsc_0862.jpg

pastvina na Mittagsplatzlu

A zatímco vrchol hory Mittagsplatzl (1340 m n. m.), který se nachází kousek nad pastvinou ukrytý mezi smrky, navštěvován nejspíše moc není (a ani já tam ještě nebyl), důvodem, proč sem lidi chodí, je vyhlídka na okraji pastviny. Tu mnoho lidí považuje za nejhezčí výhled na Velké javorské jezero.

dsc_0845.jpg

Grosser Arbersee z vyhlídky na svahu Mittagsplatzlu

dsc_0856.jpg

lavička nad vyhlídkou

Za jezerem se pak otevírá výhled na Bavorskou Železnou Rudu, Železnou Rudu, Pancířský hřbet s Můstkem, Habrem a Pancířem, dále na Polom, Debrník, Falkenstein či Roklan. Na vyhlídce jsou lavičky a kovový kříž.

dsc_0828.jpg

kříž na vyhlídce na svahu Mittagsplatzlu

dsc_0833.jpg

skalka a kříž na vyhlídce na svahu Mittagsplatzlu

Sejdeme opět stejnou cestou do sedla s Velkým Javorem a po chvíli už zase stoupáme svahem, tentokrát již na nejvyšší horu celého pohoří - Grosser Arber (Velký Javor). Cesta, která nás dovede k jedné ze skal na svahu, je tvořena schody a z louky, kterou prochází, se při ohlédnutí zpět můžeme kochat i alpskými vrcholky.

dsc_0865.jpg

v popředí Grosser Arber

dsc_0880.jpg

z výstupu na Grosser Arber, za prostředními smrky Mittagsplatzl

dsc_0886.jpg

z výstupu na Grosser Arber

I sníh s přibývajícími výškovými metry začíná tvořit již souvislejší pokrývku a kdosi před námi zde již zkusil postavit i sněhuláka. Obloha již není jasně modrá, ale začíná se nasouvat oblačnost a je poznat, že jsme vysoko - začíná být i docela zima.

dsc_0887.jpg

sněhulák na svahu Grosser Arber

dsc_0891.jpg

skalka Grosser Seeriegel

dsc_0895.jpg

u skalky Bodenmaiser Riegel

Přicházíme ke skále zvané Bodenmaiser Riegel, která zde vystupuje ze svahu. S velkou opatrností lezu po kluzké skále nahoru. Je odtud jako na dlani jak samotný vrchol Grosser Arberu, tak i další skupiny skal na jeho svazích. 

dsc_0900.jpg

výhled na vrchol Grosser Arber ze skalky Bodenmaiser Riegel

dsc_0904.jpg

výhled ze skály Bodenmaiser Riegel na skálu Grosser Seeriegel

dsc_0908.jpg

ze skály Bodenmaiser Riegel, vlevo od cesty Plateauriegel, vpravo Kleiner Seeriegel

V pojmenování zdejších skalek můžete narazit na různé názvy - budu se tedy držet těch, co jsou na mapy.cz. Tato skála se jmenuje Bodenmaiser Riegel, při cestě od této skály k vyhlídce na Kleiner Arbersee je nízká Plateauriegel, nad vyhlídkou na jezero je Kleiner Seerigel, hlavní skála na vrcholu se označuje jako Grosser Arber a poslední je skála u kapličky, odkud je možno zahlédnout část Grosser Arbersee, proto Grosser Seeriegel.

dsc_0916.jpg

Mittagsplatzl ze skály Bodenmaiser Riegel

dsc_0928.jpg

na skále Bodenmaiser Riegel

dsc_0941.jpg

skála Bodenmaiser Riegel

Ze skály Bodenmaiser Riegel vede cesta k vyhlídce na Kleiner Arbersee, ze které je fakt celé jezero jako na dlani. Člověk odtud spatří i další hory hřebenu, sousední Kleiner Arber, Enzian či Schwarzeck, krásně je vidět i hřeben Královského hvozdu s Ostrými či Jezerní horou a Svarohem.

dsc_0944.jpg

Grosser Arber

dsc_0971.jpg

Kleiner Arbersee

dsc_0966.jpg

výhled na Kleiner Arbersee

Cestou k vyhlídce mě upoutá námraza na zdejších smrcích, která je pouze na návětrné straně. Vůbec je zde poznat, že jsme na nejvyšší hoře Šumavy a moje letní bunda mi přestává stačit, musím proto obléct i mikinu. 

dsc_0948.jpg

námraza u skály Kleiner Seeriegel

dsc_0956.jpg

námraza

dsc_0962.jpg

skála Kleiner Seerigel

Grosser Arber (1465 m n. m.) je, jak jsem již psal, nejvyšší horou celého pohoří. Jeho vrchol je přirozeně holý, některé jeho části jsou porostlé klečí či smrky a flóra, která zde roste se blíží spíše vysokohorskému charakteru, čímž se odlišuje od zbytku pohoří.

dsc_0985.jpg

u vyhlídky na Kleiner Arbersee

dsc_0988.jpg

vyhlídka na Kleiner Arbersee

dsc_0991.jpg

výhled na (zprava) Velký a Malý Ostrý, Helmwald a snižující se hřeben

Od vyhlídky na Malé javorské jezero pod skálou Kleiner Seeriegel (na kterou je vstup zakázán) vede cesta přímo na hlavní vrchol hory. Míjíme dvě radarové kopule, které jsou pro vrchol Grosser Arberu typické. Ty se zde nachází od doby studené války (postavené roku 1983) a účelem zařízení bylo sledování vzdušného prostoru nad východním blokem. V jedné se dnes nachází vyhledávací radar, ve druhé komunikační antény. 

dsc_0996.jpg

Grosser Arber

dsc_1010.jpg

Grosser Arber

Zbývá již jen vylézt na vrcholovou skálu opatřenou křížem a vychutnat si ten nejkrásnější kruhový výhled. Většinou je zde ale také nejvíce lidí.

dsc_0993.jpg

vrcholová skála na Grosser Arber

dsc_0997.jpg

vrcholový kříž na Grosser Arber

dsc_1008.jpg

Zwieseler Hütte pod vrcholovou skálou

Pod vrcholovou skálou stojí ještě chata Zwieseler Hütte. Z vrcholu vede cesta z kopce k poslední skále - Grosser Seeriegel. Cestou je krásně vidět na českou stranu k Železné Rudě a okolním horám a také ke stanici lanovky na Arberu. 

dsc_0007.jpg

výhled na Svaroh, Jezerní horu, Můstek a Pancíř

dsc_0008.jpg

pohled ke stanici lanovky

dsc_0009.jpg

cesta k vrcholu Grosser Arber

U skály Grosser Seeriegel stojí dřevěná kaplička, která pár let zpátky nahradila kapličku kamennou - z jakého důvodu, dosud nevím. Samozřejmě vylezu i na tuto skálu a zkouším zahlédnout kousek Velkého javorského jezera. A úspěšně :-)

dsc_0047.jpg

skála Grosser Seeriegel

dsc_0021.jpg

výhled ze skály Grosser Seeriegel k vrcholu Grosser Arber

dsc_0036.jpg

výhled ze skály Grosser Seeriegel, malý kousek Grosser Arbersee

dsc_0039.jpg

na skále Grosser Seeriegel

Od skalky sejdeme ke stanici lanovky, kde stojí také ještě Arberschutzhaus a Eisensteiner Hütte s možností občerstvení. Začíná zde také cesta, která nás dovede zpět k Velkému javorskému jezeru. 

dsc_0049.jpg

vlevo Arberschutzhaus a vpravo Eisensteiner Hütte

dsc_0055.jpg

dsc_0059.jpg

výhled ze zpáteční cesty, nejvyšší je Grosser Rachel

Je hodně kamenitá a člověk "hopsá" z jednoho kamene na další, takže opravdu nedoporučuji třeba pro maminky s kočárky, jak se nedávno ptala jedna žena v internetové diskuzi. Cesta vede kolem skály Stallrigel, označené v mapách, která však neposkytuje žádný výhled. 

dsc_0068.jpg

kamenitá cesta zpět

dsc_0085.jpg

podzim v plném proudu

dsc_0091.jpg

Později cesta lesem po kamenech skončí a my se napojíme na širokou zpevněnou cestu, po které už to jde samo. Za chvíli jsme u jezera, kde náš dnešní výlet končí. Celkem jsme ušli 11,87 km.

javor.png

11,87 km

FOTOGALERIE

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář