Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bezný (659 m n. m.)

Bezný je kopec, který se nachází v Plzeňském kraji v okrese Domažlice jižně od města Kdyně. Geomorfologicky je součástí podcelku Jezvinecká vrchovina a okrsku Koutská vrchovina.

p1460039.jpg

Bezný tvoří dominantu okolí Kdyně, nad níž se tyčí. Se sousedními vrchy Čepice (644 m n. m.) a Ráj (615 m n. m.), oddělenými sedly,  tvoří pás kopců táhnoucí se v délce přibližně 2 km.

p1300942.jpg

Svahy Bezného jsou tvořeny loukami (v nižších partiích) a lesem. Z luk na jeho úbočí se otevírají krásné výhledy na Kdyňsko hlavně směrem na S a SZ (okolní kopce Rýzmberk, Škarman, Klepný...), na SV a V svazích kopce je pak možné pozorovat kopce Korábského hřebenu (Koráb, Kněžská hora...).

p1300676.jpg

V poslední době došlo i ve vrcholových částech k vykácení velkých ploch lesa a vzniku pasek, ze kterých člověk dohlédne zase o kus dále a může tak spatřit třeba hřeben Českého lesa v čele s Čerchovem, Smrčím, nebo masivem Gibachtu s nejvyšším bodem Kreuzfelsen, Haltravský hřeben a nebo Přimdu. Kromě Kdyně vidíme i vsi Prapořiště, Kout na Šumavě nebo Starec.

p1300686.jpg

A jak vypadá samotný nejvyšší bod kopce Bezný? Zatím se nachází mezi stromy, i když vykácené plochy se ho již dotýkají. Kolem nejvyššího bodu je malá travnatá plošinka, na které najdem červenobílou triangulační tyč, velký pařez a hlavně mohutný vrcholový kámen, do kterého byly vytesány nápisy Bezný 658,9 a Brnířov (což je vesnice sousedící se Kdyní).

p1300681.jpg

Vrcholem Bezného neprochází žádná značená turistická cesta. Avšak z Prapořiště vede do sedla mezi Bezným a Čepicí modře značená cesta, ze které odbočuje v sedle pěkná neznačená cestička až na vrchol Bezného. Modrá značka potom dále pokračuje na vrchol Čepice a pod ním se napojuje na značku červenou.

p1300708.jpg

Fotografie v článku:

1) pohled na Kdyni a Bezný s Čepicí od Podzámčí

2) pohled na trojici kopců z cesty nad Starcem

3) výhled z vrcholu Bezného

4) výhled z Bezného na hřeben Českého lesa

p1300958.jpg

5) vrchol Bezného

6) Bezný z Čepice

7) Bezný od Starce

8) Bezný a Čepice od Starce

9) kámen na vrcholu Bezného

p1300957.jpg

p1300680.jpg

mapa.png

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář