Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velká Doubrava (727 m n. m.) a Malá Doubrava (719 m n. m.)

Velká a Malá Doubrava patř k  tzv. Doubravském hřebenu, který je součástí Chudenické vrchoviny, což je jeden z podcelků Švihovské vrchoviny. Jedná se o dominantní vrchy, tyčící se na Klatovsku mezi obcemi a sídly Poleň, Věckovice, Drslavice, Řakom, Slatina a Balkovy.

doubravy-500.png

Velká Doubrava (727 m)

Velká Doubrava je nejvyšším vrcholem již zmiňovaného Doubravského hřebenu, ke kterému patří ještě další vrcholy, např. Velký Bitov, Říčej, Bělýšov, Valba, Běleč či Tuhošť. Z Velké Dubravy spadají do všech stran strmé svahy, ty nejstrmější potom na severu, kde se tento kopec tyčí na údolím řeky Poleňky, které převyšuje o 320 m.

doubrava-2-500.jpg

Na vrcholu, který je tvořen travnatou plošinou se nachází v současné době vysílač. Druhý vysílač (menší) se nachází kousek pod vrcholem na východním svahu. Z obou je šířen signál několika rádií a mobilních telefonních sítí.

vysilac-500.jpg

Nejvyšší bod vrcholu je označen železnou tyčí, hned vedle se nachází dřevěná lavička, aby si turisté mohli odpočinout. Vpravo od nejvyššího bodu byl potom pro turisty zřízen malý přístřešek.

vrchol-500.jpg

Těsně pod vrcholem se nachází několik rozpadlých či rozpadajících se nevyužívaných objektů a budov, které dřive patřily armádě, která zde měla stanoviště vojenských radiotechniků.

budova.jpg

Většinu svahů Velké Doubravy pokrývá přirozený listnatý les, tvořený hlavně buky. Hojně zde roste například měsíčnice vytrvalá (Lunaria rediviva). V blízkosti vrcholu jsou pak poměrně rozsáhlé porosty sadce konopáče.

nejvyssi-500.jpg

Na Velkou Doubravu nevede žádná turistická značka, avšak cest na tento kopec vede plno. Všechny vás zavedou přibližně do sedla U Huberta (mezi Velkou a Malou Doubravou). Nejpohodlnější cesta je asi po asfaltce, která začíná v zatáčce nad Věckovicemi a vede po východních svazích Malé Doubravy.

Malá Doubrava (719 m)

Malá Doubrava je menším ze dvou vrcholů, které tvoří Doubravu. I na Malé Doubravě je telekomunikační stožár a i ona je poznamenána působením vojenské posádky. Vrchol je znatelně méně rozsáhlý než u Velké Doubravy a tvoří jej travnatý palouček obrostlý stromy.

mala-vrchol-500.jpg

Svahy jsou porostlé smíšeným lesem, ve kterém je několik pasek, umožňujících výhledy do okolí. Uvidíte odtud hřeben Korábu, německé pohoří Hoher Bogen, sousední Malý a Velký Bítov nebo Český les.

vyhled-500.jpg

Fotografie v článku:

1) Velká a Malá Doubrava focená ze silnice nad Polení

2) Velká Doubrava z pohledu od Lučic

3) vysílač na vrcholu Velké Doubravy

4) travnatý vrchol Velké Doubravy s nejvyšším bodem a turistickým přístřeškem

5) budova pod vrcholem

6) nejvyšší bod Velké Doubravy

7) vrchol Malé Doubravy

8) výhledy z paseky na svazích Malé Doubravy

mapa.png

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář