Jdi na obsah Jdi na menu
 


Srnčí vrch (535 m n. m.)

8. 11. 2013

Srnčí vrch se nachází v geomorfologickém celku Švihovská vrchovina a současně je to nejvyšší vrch Merklínské pahorkatiny, jakožto podcelku. Nachází se v okrese Plzeň-jih, asi 3 km jihozápadně od Merklína, nad údolím říčky Merklínky, v těsné blízkosti vesničky Kloušov.

pano.png

V místní krajině se jedná o výrazný vrch. Celý je zalesněn, jeho severní svahy, které jsou nejstrmější, pokrývají hlavně smrky, mírnější jižná svahy jsou potom spíše listnaté. Listnaté jsou potom i celé vrcholové partie kopce.

vrchol.jpg

V těsné blízkosti vrcholu roste pestrá paleta listnáčů, z nichž překvapivě dominuje porost trnovníku akátu, dále zde najdeme javor mléč, klen, i babyku nebo lípu velkolistou. Na samotném vrcholu je železná tyč jako označení nejvyššího bodu. Kolem ní rostou na malé plošince kopřivy.

vrchol2.jpg

V okolí vrcholu i blízkých svazích uvidíme poměrně velký počet balvanů či malých skalek. Pokud sejdete od vrcholového bodu kousek na západ, je možné se pokochat částečným výhledem z mýtiny, hlavně na obec Lhota. Jiné výhledy bohužel kopec nenabízí.

balvan.jpg

Na vrch nevede žádná turistická značka. Nejlépe se na něj dostanete tak, že se vydáte po silnici z Merklína na Kloušov a před ním odbočíte doleva. Po chvíli vjedete do lesa a užijete si stoupání. Když z lesa opět vyjedete, otevřou se vám krásné výhledy hlavně na Běleč, hřeben Říčej a dá se zahlédnout i Bolfánek rozhlednou (tady si neodpustím jednu zajímavost: právě na Bolfánku na rozhledně jsou tabule s pojmenovanými kopci, aby turista věděl, co že to vidí. A právě Srnčí vrch, je zde označen jako Svatá hora. Bohužel tento název už jsem nikde jinde nenašel. Kdyby někdo věděl, proč tomu tak je, napište do komentářů :-) )

vyhled.jpg

Dá se zaparkovat na travnaté cestě u silnice a odtud už je to na vrchol 330 m přímou trasou. Po zmíněné cestě se dostanete opět k lesu, kde narazíte na cestu vedoucí přímo k vrcholu.

pan2.jpg

Fotografie v článku:

1) pohled na Srnčí vrch od silnice Zemětice - Merklín, vlevo Merklín

2) vrcholové partie Srnčího vrchu

3) vrchol s železnou tyčí označující nejvyšší bod

4) balvany na svazích

5) výhled (zleva) na Tuhošť, Běleč a hřeben Říčej

6) Srnčí vrch ze silnice Krchleby - Merklín

mapa.png

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář