Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koráb (773 m. n. m.)

Vrch Koráb se nachází přibližně 4 km východně od města Kdyně v okrese Domažlice. Patří do Švihovské vrchoviny, kde je součástí geomorfologického podcelku Chudenická vrchovina. Současně je nejvyšším bodem jak Švihovské vrchoviny, tak celé Plzeňské pahorkatiny.

p1060760.png

Dočetl jsem se však, že i když je Koráb ve všech publikacích uváděn jako nejvyšší bod, ten se ve skutečnosti nachází asi 700 m jihovýchodně v místě zvaném Špandava, které je s výškou 774 m o metr vyšší než Koráb! Tak kdo ví, kde je pravda.

p1110922.jpg

Na vrcholu stojí ocelová rozhledna s vyhlídkovou plošinou ve výšce 29 m. Poskytuje kruhový výhled na kopce Českého lesa (Čerchov, Haltravský hřeben, Starý Herštejn, Lysá, Velký Zvon, Přimda), Hoher Bogen, Šumavu (Prenet, Můstek, Jezerní hora či Velký Javor), jiné kopce Švihovské vrchoviny (např. Rýzmberk, Doubravu, Říčej, Běleč) nebo Všerubskou vrchovinu (Jezvinec, Orlovická hora, Bezný). Jedinou kaňkou na krásném výhledu je, že turista se dívá přes skla a tudíž případné fotografie nemají potřebnou kvalitu.

p1110920.jpg

Rozhledna je otevřena každý den po celý rok mezi 9. a 21. hodinou. V její těsné blízkosti se nachází také turistická chata s ubytovnou a restaurací, ve které se půjčují klíče k výstupu na rozhlednu. Až na vrchol vede asfaltová silnice.

p1110921.jpg

Na Koráb vede žlutě a zeleně značená turistická stezka a dostaneme se na něj od západu ze Kdyně, od jihu z Branišova, od východu z Úsilova a ze severu  od rozcestí Vejpřahy.

p1280318.png

Fotografie v článku:

1) Koráb v pohledu od cesty vedoucí nedaleko rozcestí Vejpřahy směrem k Rýzmberku

2) turistická chata a rozhledna na vrcholu Korábu

3) cesta na Koráb, uprostřed mezi stromy už je vidět chata

4) výhled na Kdyni od chaty průsekem na svahu Korábu

5) Koráb z Malé Doubravy

6) výhled z rozhledny na Český les

p1110927.jpg 

mapa.png

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář