Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bolfánek (584 m n. m.)

26. 10. 2013

Jedná se o kopec Žďár, nebo také Sv. Wolfgang, ale nikdo mu neřekne jinak než Bolfánek. Vypíná se nedaleko Chudenic na rozhranní Domažlicka a  Klatovska. Na jeho vrcholu stojí stejnojmenná rozhledna, vybudovaná na věži bývalého kostela Sv. Wolfganga.

bolfanek-8-500.png

Vyhlídková plošina se nachází ve výšce 25 m a dostanete se na ní po zdolání 138 schodů. Na Bolfánek se dostanete po modré turistické značce z Chudenic nebo od zámku Lázeň, nacházejícího se při úpatí vrcholu.

bolfanek-6-500.jpg

Z rozhledny jsou nádherné kruhové výhledy na Šumavu (Velký Javor, Ostrý, Jezerní Hora, Prenet, Luzný), kopce Švihovské vrchoviny (Doubrava, Běleč, Říčej, Tuhošť, Koráb, Hora aj.),  můžete zahlédnout kopce Českého lesa (Čerchov, Přimda), Sedmihoří a dokonce Doupovské hory.

bolfanek-4-500.jpg

Na vrcholu ocení turista kromě rozhledny i hospůdku.

bolfanek-5-500.jpg

Kromě vrcholu stojí za procházku celý lesní komplex kolem vrchu Žďár. Vede zde totiž NS Žďár, která seznamuje turisty na patnácti informačních tabulích s místní flórou, faunou, způsobech místního lesního hospodářství a jiných zajímavostech.

bolfanek-3-500.jpg

NS vede po upravených cestách zdejšího lesního komplexu a je perfektně značená. A i když se ve zdejším lese nachází množství cest a cestiček, na každém rozcestí je buď šipka a nebo směrovka, kam se vydat.

jezirko-500.jpg

V lesním komplexu kolem vrchu Žďár se nachází i další zajímavosti, které se vyplatí navštívit: jedno z nich je arboretum okrasných dřevin zvané Americká zahrada chráněné jako NPP. Jeden ze zdejších nejzajímavějších exemplářů je douglaska tisolistá (Pseudotsuga menziesii), jedna ze tří nejstarších evropských douglasek, jejíž obvod kmene činí 5 m. Dalším pěkným místem jsou Kvapilova jezírka, která získala jméno po nejznámějším chudenickém rodákovi, Jaroslavu Kvapilovi, básníkovi a spisovateli, autorovi libreta nejznámější české opery Rusalky. Právě toto místo mu mělo sloužit jako inspirace

bolfanek-1-500.jpg

Fotografie v článku:

1) pohled na Bolfánek od Chudenic

2) rozhledna na Bolfánku

3) výhled z rozhledny na SZ na kopce Radlice, Holec a Buková hora a vesničku Zíchov

4) hospůdka v blízkosti rozhledny

5) výstup na Bolfánek

6) Kvapilova jezírka

7) pohled na Bolfánek od Lučice

mapa.png

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář