Jdi na obsah Jdi na menu
 


prameny Radbuzy

29. 10. 2013

Řeka Radbuza pramení v Českém lese vě výšce 659 m n. m., nedaleko turistického rozcestníku Liščí domky, který se nachází přibližně na půli cesty v blízkosti silnice spojující obce Závist a Pivoň . Od tohoto rozcestí se k pramenům Radbuzy dostanete po cestě dlouhé přibližně 500 m, která sice není značená turistickou značkou, ale spolehlivě vás k ní dovedou dřevěné směrovky přibité na stromech.

pramen-cedlula.jpg

Radbuza nejdříve protéká jako horská bystřina ves Rybník, potom pokračuje úzkým údolím na sever ke vsi Smolov. U Bělé nad Radbuzou se stáčí k východu a pak na jihovýchod k Horšovskému Týnu. Poté pokračuje severozápadním směrem přes Staňkov, Holýšov, Stod a Dobřany do Plzně, kde ústí zprava do řeky Mže. Spolu se Mží je Radbuza vodohospodářsky a hydrologicky nejvýznamnější řekou Českého lesa.

prem.jpg

U pramene Radbuzy se nachází  turistický altán a přístřešek s lavičkami. Nad pramenem je celkem nevzhledná mýtina, ale i tak má místo svoje kouzlo. Na stole v altánu je návštěvní kniha, kam mohou napsat turisté své zážitky a dojmy.

pristresek.jpg

Řeka Radbuza však nemá pouze jediný pramen. V sousedním smrčí je několik dalších mokřadů z nichž vytékají více či méně silné prameny vody, které se o několik stovek metrů dále spojují v jediný proud. Jedná se tak nikoliv o jediný pramen, ale o prameniště s několika samostatnými prameny. Cedule s nápisem Pramen Radbuzy je tedy jen tím nejpřístupnějším.

praminek.jpg

mapa.png

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář